niedziela, 19 czerwca 2016

Piwo i jedzenie

Euro 2016

Jesteśmy w trakcie EURO 2016. Nie przepadam za piłką nożną jednak warto kibicować naszym. Standardowym dodatkiem do meczu jest piwo i oczywiście do niego chipsy i piwo.
Trochę nudno. Dodatkowo mamy po nich brudne i tłuste ręce. Pytanie samo mię nasuwa na język, "Co podać zamiast paluszków i chipsów?".


A oto kilka przykładów jak w łatwy sposób urozmaicić strefę kibica we własnym domu


Biedronkowe krakersy:

Składniki:
- krakersy
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- szczypiorek (cienki)
- serek śmietankowy


Sposób przygotowania:
Krakersy posmaruj obficie serkiem śmietankowym połóż na min połówki pomidorków przeciętych tak aby przypominały skrzydła biedronki. Główkę i ciapki zrób z oliwki a różki ze szczypiorku.

Zawijasy z serem:

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 gram żółtego sera
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- przypraw: słodka papryka, sól, pieprz, zioła
- 1 jajko 

Sposób przygotowania:
Na początku sos. Do koncentratu pomidorowego dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy. Nakładamy go na połowę ciasta francuskiego. Posypujemy serem startym na tarce. ser. Składamy ciasto, tniemy na centymetrowe paski. Skręcamy paski i układamy na blasze wyłożonej papierem. Paluszki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 220C.


Zawijasy z szynką:

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 200 gram żółtego sera
- 200 gram szynki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- przypraw: słodka papryka, sól, pieprz, zioła
- 1 jajko 

Sposób przygotowania:
Na początku znowu sos. Do koncentratu pomidorowego dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy. Nakładamy go na połowę ciasta francuskiego. Posypujemy serem startym na tarce serem oraz kładziemy plastry szynki. Rolujemy ciasto, tniemy na dwu centymetrowe krążki  i  układamy (farszem do góry) na blasze wyłożonej papierem . Paluszki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 240C.



Krążki cebulowe:

Składniki:
- cebula
- jajko
- odrobina mleka
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka proszku do pieczenia
- mąka
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy olej na patelni. W jednej misce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i przyprawami, do drugiej wsypujemy mąkę. Cebulę kroimy na pół centymetrowe plastry, rozkładamy na pojedyncze krążki i po kolei namaczamy w jajku a potem w mące i smażymy ok 1 min.  


Pieczone ziemniaki:


Składniki:
- 1,5kg młodych, małych ziemniaków
- olej
- łyżeczka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, mielona papryka
- suszone zioła(majeranek, oregano, bazylia, estragon)

Sposób przygotowania:
Myjemy ziemniaki i kroimy na talarki. Wysypujemy na blachę przykrytą papierem. Obsypujemy przyprawami i ziołami, polewamy olejem zmieszanym z musztardą. Pieczemy ok 45-60 min aż będą miękkie w temperaturze 200C. Pamiętajcie aby co jakiś czas przemieszać ziemniaki aby równomiernie się upiekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz