piątek, 17 czerwca 2016

Czas na naleśnika

Naleśniki nie tylko z serem


Ponieważ jest piątek a u mnie w domu tradycyjnie w ten dzień są robione naleśniki dam wam kilka pomysłów co można z nimi zrobić aby nie były nudne:)



 Podstawą wymyślnych naleśników jest oczywiście sam naleśnik. Można je rolować składać albo nakładać. Moimi ulubionymi są oczywiście na słodko ale można je też zrobić na słono.

Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju

Na początku musimy ubić jajka z solą. Dodajemy mleko, wodę i olej a potem powoli przesypaną mąkę.
Jak ciasto ma dobrą konsystencję tzn. podnosząc mieszadełko musi je pokrywać i jednocześnie spływać. Ciasto gotowe można smażyć naleśniki na tłuszczu.

Ciasto na pancakes:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju 

Robimy tak samo  jak ciasto na naleśniki jednak trzeba pamiętać aby ciasto odstało chociaż 20 min w lodówce i nalewać go ciut więcej na patelnie.

Kiedy naleśniki są już gotowe czas na dodatki:)


Naleśniki na słodko:














Robimy wierzę z naleśników przekładając ulubionymi owocami i bitą śmietaną, miodem,masłem, mascarpone albo nutellą. Owoce można również dodawać do ciasta bezpośrednio i je smażyć.


Naleśniki na słono:
















W przypadku naleśników na słono postępujemy tak samo. Dodatki można dodawać na naleśniki jak i do ciasta. Tu też istnieje dowolność dodatków. Jak kto woli i co lubi.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz