Naleśniki nie tylko z serem
Ponieważ jest piątek a u mnie w domu tradycyjnie w ten dzień są robione naleśniki dam wam kilka pomysłów co można z nimi zrobić aby nie były nudne:)
Podstawą wymyślnych naleśników jest oczywiście sam naleśnik. Można je rolować składać albo nakładać. Moimi ulubionymi są oczywiście na słodko ale można je też zrobić na słono.
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Na początku musimy ubić jajka z solą. Dodajemy mleko, wodę i olej a potem powoli przesypaną mąkę.
Jak ciasto ma dobrą konsystencję tzn. podnosząc mieszadełko musi je pokrywać i jednocześnie spływać. Ciasto gotowe można smażyć naleśniki na tłuszczu.
Ciasto na pancakes:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Robimy tak samo jak ciasto na naleśniki jednak trzeba pamiętać aby ciasto odstało chociaż 20 min w lodówce i nalewać go ciut więcej na patelnie.
Kiedy naleśniki są już gotowe czas na dodatki:)
Naleśniki na słodko:
Robimy wierzę z naleśników przekładając ulubionymi owocami i bitą śmietaną, miodem,masłem, mascarpone albo nutellą. Owoce można również dodawać do ciasta bezpośrednio i je smażyć.
Naleśniki na słono:
W przypadku naleśników na słono postępujemy tak samo. Dodatki można dodawać na naleśniki jak i do ciasta. Tu też istnieje dowolność dodatków. Jak kto woli i co lubi.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz